Collageen
Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong (stevig en soepel) te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af. Mede hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels. De huid wordt slapper en effecten van buiten af hebben een grotere invloed op de huid. Logisch dan ook dat de cosmetische industrie naarstig zoekt naar middelen en mogelijkheden om de collageen-aanmaak te stimuleren.
Er zijn enkele opvallende trends die hierop inspelen. Te beginnen met de cremes die collageen (uit vissen, varkens of runderen) bevatten. Daar zegt Dr. Blanca Sengerova van de universiteit van Oxford het volgende over: Collageenmoleculen zijn te groot om door de huid te worden opgenomen. Ze blijven op de huid liggen tot ze worden weggespoeld of weggewreven.
Vervolgens komen de cremes met peptiden. Weliswaar belangrijke bouwstenen van collageen maar of het smeren van peptiden daadwerkelijk een effect heeft op de collageenaanmaak werd nooit klinisch vastgesteld.
Dan zijn er ook nog de“collageenlampen”. Lampen die een aangenaam infrarood licht met een speciale frequentie uitstralen maar waarvan de werking en het resultaat enkel door de fabrikant zijn aangetoond.
En dan nu de laatste hype: Cremes met “Rhaminose”. Een suikermolecule die de cellen zou aanzetten tot het massaal produceren van collageen en dan nog enkel die cellen, de zgn. fibroblasten, die verantwoordelijk zijn voor collageenaanmaak. Tenminste, als we de fabrikant mogen geloven “die dit stofje toch heeft gekozen uit duizend andere stofjes die getest zijn gedurende een periode van 10 jaar”. De stof werd overigens getest op “honderden” vrouwen (leeftijd en huidconditie onbekend) en zorgde voor een
gemiddelde rimpelafname van 20%.
Klein detail: de drager van het stofje was ‘Sheabutter’ een kwaliteitsvolle plantaardige olie die qua structuur het dichtst bij de
lichaamseigen vetstoffen komt en die ook zonder het ‘Rhaminose’ vermoedelijk hetzelfde zou bewerkstelligen. Jammer dus dat er van enige controlegroep geen sprake is.
De volledige wetenschappelijke studie zal ‘binnenkort’ worden gepubliceerd in de toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften maar eerst moet het patent nog worden geregeld. Uiteraard is het product al wel te koop...
Het enige ingredient waarvan op dit moment vaststaat dat het een positieve invloed heeft op de collageenaanmaak is vitamine A, in samenwerking met vitamine C. Ook hier moet je echter opletten. De huid kan maar een zeer beperkte dagelijkse hoeveelheid vit. A opnemen. Een concentratie van 0,5% vitamine A-palmitaat in een cosmetisch product volstaat al voor een maximaal effect. Het smeren van een creme met extra hoge dosissen heeft dan ook geen enkele zin.
Overigens is collageen niet zaligmakend voor wat betreft het voorkomen van rimpels. Ook een goede en daadwerkelijke hydratatie van de huid, dus met liposomen, kan wonderen doen.